fredag 8 februari 2013

Inget har hänt! Eller...?


Det har runnit mycket vatten under broarna sedan 1999. Det var innan YouTube och Facebook. Alta Vista var fortfarande stort. De viktigaste tillämpningarna var epost, IRC, Usenet, RealPlayer och Quake. En annan planet känns det som.

Eller är det det? 1999 skrev vi den här programförklaringen till boken Etik och Internet – En kompass i cyberrymden: ”Internet innehåller en salig röra av information. Bra och mindre bra, viktig och mindre viktig, sann och mindre sann. Många frågor har dykt upp med detta nya medium. Frågor om etik och etikett, frihet och censur. Hur bemöter vi pornografi, rashets och intrång i våra datorer? Hur lär vi barn och andra lättpåverkade personer att handskas med den enorma flod av material som flyter fram på nätet? Hur hittar vi den information vi behöver?”

Det känns fortfarande högaktuellt i dag, med tanke på debatten om näthat.

Boken finns fortfarande att beställa på Bokus och AdLibris, men det är ingen idé att försöka. Den är utgången och slut sedan länge. Därför har författarna Ulf Engström och Jan Sandred beslutat att publicera boken gratis on-line. (Med en lätt redigering av de delar som fortfarande känns relevanta.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar